29. heinäkuuta 2011

Kustannussopimuksista

Pe 29.7.2011
Selasin kustantajien sivuja. Ajatellaan, että on olemassa hyvä käsikirjoitus, joka menee ilman muuta tavalla tai toisella läpi kustantajalla kuin kustantajalla, eli se kuuluu esim. Mediapinnan 5 %:iin.

Aloitetaan siis tästä kustantajasta. Tätä Mediapinta vaatii ja tarjoaa kirjoittajalle: Mediapinta Oy:n yleiset sopimusehdot.

Avataanpa sitä hiukan:

Kirja tai kirjasarja kuuluu sopimuksen jälkeen kustantajalle
"Tekijällä ei ole oikeutta omalla tai toisen kustannuksella, julkaista teosta, jonka voidaan katsoa olennaisesti rakentuvan tässä sopimuksessa mainitun teoksen varaan."
Toisin sanoen, jos olet kirjoittamassa sarjaa, koko sarja kuuluu Mediapinta Oy:lle myös. Kuitenkin, kun teos on loppuunmyyty ja kustantaja ei tekijän pyynnöstä ole vuoden kuluessa ottanut uusintapainosta, niin rajoittamaton kustannusoikeus siirtyy takaisin tekijälle. Kustannussopimuksen voi purkaa, jos kustantaja tekee konkurssin.

Kirjan julkaisuasu ja kansi ja kirjan nimi
Lisäksi kustantaja päättää kirjan julkaisuasusta ja nimestä, myös kirjasarjan nimestä, vaikka neuvotteleekin siitä kirjoittajan kanssa.

Painosmäärä, markkinointi ja kirjan myyntihinta
Teosten painomäärän ja uusien painosten painomäärän päättää edelleen kustantaja, samoin kuin markkinoinnin ja kirjan hinnan.

Kirjoittajan palkkio
Pelkistäen kustannussopimuksessa määrätään tekijänpalkkioprosentti, joka voi olla kiinteä tai menekin mukaan porrastettu ja sidosasusta riippumatta pehmeäkantisen mukaan. Kustantaja tilittää rahat kirjoittajalle kerran vuodessa toukokuuhun mennessä.

Vapaakappaleet
Kirjoittaja saa 20 kirjaa jokaisesta painetusta 1000 kpl:sta. Ilmaisia arvostelukappaleita kustantaja jakaa näistä korkeintaan 200 kappaletta (tuskin kuitenkaan 1000 klp:n painosmäärästä) ja maksaa kirjoittajalle, jos ylittää määrän. Kustanjan sisäiseen käyttöön tulevia työkappaleita ei lasketa tuohon määrään mukaan.

Toteutus kirjaksi
Jos kustantaja ei tee kustannussopimusta neljän kuukauden kuluessa, kirjoittaja voi tehdä sopimuksen toisen kustantajan kanssa.
Sopimuksen tekemisen jälkeen kustantajan on julkaistava kirja ja ryhdyttävä markkinoimaan sitä 18 kuukauden kuluessa, muuten sopimus raukeaa ja kirjoittaja saa pitää maksetun tekijänpalkkionpalkkion ennakon. Aikaa voidaan pidentää, jos kysymyksessä on force majeure.

Selatessani nettiä löysin valmiin lakimiehen tekemän sopimusmallin, joka maksaa tällä hetkellä 19 euroa: Sopimusmalli
Suomen Tietokirjailijat ry:n sivuilla on myös ohjeita tähän asiaan liittyen. Kannattaa myös tutustua  Music Finlandin ohjeisiin, vaikka ei olisikaan tekemässä sopimusta mihinkään musiikkiin liittyvästä.

Jos asia kiinnostaa lue myös tämä Tekijänoikeusneuvoston lausunto 2005:13
Ja tällainenkin blogi on olemassa Idiootti
Suomen Kirjailijaliitto perustaa ajattelunsa tekijänoikeuslakiin.
Tekijänoikeuslakia kannattaa tutkia aloittamalla vaikka Wikipedian sivulta.
Suomen Tietokirjailijoilla on netissä Kustannussopimuksen ABC (pdf)
Katleena Kortesuo ruotii asiaa Ei oo totta -blogissaan
Henna Helmi Heinosen ajatuksia ensimmäistä kirjaa julkaistessaan

Ehkä palaan aiheeseen myöhemmin. Nämä asiat ovat aina ajankohtaisia jokaiselle, joka tuo julkisuuteen tekstejään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.



Et voi olla anonyymi, käytä vaikka nimimerkkiä!

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.