21. huhtikuuta 2009

Joka päivä oppii jotain uutta


Iiliskotti rantautui Suomeen vasta 1800-luvulla. Niitä tuotiin Virosta lemmikeiksi ja jossain vaiheessa ne pääsivät villiintymään Suomen luontoon. Ihan niin kuin kaniinin kanssa on käynyt viime vuosina.
Iiliskotti, ruotsiksi igelkott, sai Suomessa aina 1930-luvulle asti kokea tosi kovia. Luonnonoikuiksi katsotut siilit tapettiin varsinkin maaseudulla outoina hirmuina. Iiliskotteja myytiin hyötyeläimenä, koska uskottiin niiden hävittävän hiiriä, rottia ja käärmeitä. Itseasiassa siilit pistelivät poskeensa sammakot.
Siili on Suomessa ns. junantuoma eli sen arvellaan kulkeutuneen kaikkialle tavalla tai toisella ratakiskoja myöten ja se viihtyy hyvin ihmisasumusten lähellä. Siili on myös Uudenmaan maakunnan nimikkoeläin. Elätteinä olleita siilikarkulaisia etsittiin 1870-luvulla jopa sanomalehti-ilmoitusten avulla.

Siili (Erinaceus europaeus) on nykyisin rauhoitettu eläin. Sen tappamisesta koituu sakkoja 101 €.
Katso myös www.ympäristö.fi

Tätä kaikkea en oppinut koulussa, osan luin Jere Jäppisen kirjasta ELÄIMIÄ HELSINGISSÄ - Mammutista marsuun. Se on Helsingin kaupungin museon julkaisu vuodelta 2005 (Boken finns också i svensk version). Koska olen kiinnostunut historiasta ja sen tähden myös vanhoista valokuvista, en pidä siitä, että vanhoja autenttisia valokuvia retostellaan. En siksi kauheasti pidä tästäkään kirjasta, mutta ymmärrän kyllä kirjan tarkoituksen. Se on aivan ilmeisesti hyvä ja onhan alkuperäiset kuvat varmasti edelleen säilytetty sellaisina kuin ne ovat olleetkin.

Kirjaan liittyy oma webbisivusto: Mammutista marsuun Sekä kirja että sivusto on suunnattu lapsille, mutta mielenkiintoista luettavaa on aikuisillekin, ainakin eläimistä pitäville. Tosin syöpäläiset ja loiset ovat päässeet mukaan ja ne tuskin miellyttävät ketään. Kaikenlaiset nykyajan lemmikit, liskot ja käärmeet ovat kirjassa myös.
Kaneista kirja ei paljon kerro eikä nettisivuillakaan niistä paljon kerrota, mutta tiedän, että kanien varsinainen kotimaa on Espanjan suunnalla. Sen olen lukenut jostain. Kani saa kerrallaan 2-10 poikasta ja kun niitä tulee useamman kerran vuodessa kuin kissanpoikia, ne pian kansoittavat koko Suomen. Nyt niitä on kuulemma Helsingissäkin jo ainakin 10 000.Valaistakin kirjassa on juttua. Kuvan piirtäjä on Jaana Mellanen.

1 kommentti:

  1. Siilit ovat mukavia tuhisijoita vaikkakaan eivät kovin pörröisiä.

    VastaaPoista

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.Et voi olla anonyymi, käytä vaikka nimimerkkiä!

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.