8. elokuuta 2011

Haiku tai/ja tanka päivässä

Ma 8.8.2011


Haiku
Haikurunossa on kolme säettä, joiden 17 tavua jakaantuu seuraavasti: 5-7-5. Haikuruno on puhtaana luontokuvana tai -ajatuksena pelkistetty. 
Metsätähtien
luokse, maataivaaseeni
on lyhyt matka.
(Heikki Niska.)
Kai Nieminen sanoo: Kun tanka ja haiku ovat mitallisesti lyhyitä ja tiiviitä muotoja, on sitäkin tärkeämpää, että niissä ei vähäistä liikkumatilaa tuhlata löysiin, abstrakteihin sanoihin, vaan mieluummin sitten käytetään epäsäännöllistä mittaa; pääasia on, että joka sana on merkityksellinen ja puolustaa olemassaolon oikeuttaan juuri siinä runossa. Moderni haiku on pikemminkin ajattelutavan kuin tavumäärän mitta."(Teletopelius)

"Haiku on japanilainen kolmisäkeinen runo, jossa on 17 tavua. Tavut on jaettu säkeiksi suhteessa 5-7-5. Haikujen aiheet liittyvät yleensä luontoon, ja runot ovat asultaan pelkistettyjä, mietelauseenomaisia. Haikut kirjoitetaan japaniksi perinteisesti yhdelle pystyriville, mutta englantilaisittain kolmelle. "(Wikipedia)

Keltaista viljaa
elokuussa pelloilla.
Päivä lyhenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.Et voi olla anonyymi, käytä vaikka nimimerkkiä!

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.