31. maaliskuuta 2009

Voiko kalenteri näyttää väärin, 2.luku


Aika takkuisesti luin toisen luvun alkua. Jostain syystä sellainen fiktio ei kiinnosta minua, jossa spekuloidaan, mitä 13 000 vuotta sitten joku Roger Baconin Cro Magnon -vastine teki tai ajatteli. Menee liikaa avaruuspsykologian puolelle, siis yli hilseen. Koko ajatuksessa ei ole hiuskarvaakaan, mihin todella voisi tarttua. Luita on löydetty ja niihin on piirretty tavalla jos toisella viiruja. Ehkä ne ovat olleet alkeellisia kalentereja.

Kotkanluukalentereja, hmm, ainakin eksoottista ja ainahan mielikuvitus on laukannut: Le Placardin kylä, Keski-Ranska, Dordognen laakso, paikka, jossa 13 000 vuotta mies tuijotti kuuta? Kuuta, Lunaa on palvottu ja sitä on mittailtu ja siellä on jo pistäydyttykin. Noin 29 1/2 päivän aikana kuu käy läpi vaiheensa, uudesta kuusta täydeksi ja takaisin. Tottahan siitä on voinut pitää kirjaa, joten sen mukaan muinaiset kansat ovat ruvenneet mittaamaan aikaa.

Olen kyllä kuullut rakastavaisten täysikuusta ja hopeisesta kuusta, josta Olavi Virtakin lauloi. Ja lauloihan Olavi Virta Täysikuustakin.
Uutta minulle oli tieto, että englannin sana lunatic, kuuhullu, juontaa juurensa uskomuksesta, että ulkona kuunvalossa nukkuva menettää järkensä.

Hömppää on siis tämän kirjan sivuilla riittämiin. Osa kohtalaisen kiinnostavaakin, kuten se, että Shakespeare on verrannut kasvavaa kuuta "taivaan vasta jännitettyyn hopeajouseen" ja Debussy on säveltänyt teoksen Clair de Lune.
Ja että Englannissa me- ja men-alkuiset sanat meter, menstrual ja measure on juonnettu sanasta moon, kuu.

Mielenkiintoinen maininta on myös Siperian ugrilaisista ostjakeista, joiden kalenteri perustuu vieläkin luonnon kiertoon: kutukuu, ankkojen ja hanhien lähtökuu ja tuulikuu.

Hesiodos, kreikkalainen runoilija lähes 3000 vuoden takaa, kirjoitti pitkän runon Työt ja päivät, Erga kai hemerai, jossa hän noin v. 800 eKr. ikuisti Peleponnesoksella ikimuistoisista ajoista käytössä olleen suullisen kalenterin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.



Et voi olla anonyymi, käytä vaikka nimimerkkiä!

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.