25. maaliskuuta 2009

Voiko kalenteri näyttää aikaa väärin?



Löysin mielenkiintoisen kirjan Kampin ilmaisesta kierrätyshyllystä:
David Ewing Dunganin kirjoittaman opuksen Kalenteri, Ihmiskunnan historiallinen taistelu todellisen ja tarkan vuoden määrittämisestä

Se on kovakantinen 356-sivuinen WSOY:n 1999 julkaisema teos, jossa Duncan kertoo ajanlaskustamme syntyjä syviä. Kirja on loppuunmyytyjen listalla. Joku divari näytti myyvän kyseistä kirjaa 16 euron hinnalla.

Aloitin vasta kirjan lukemisen. Ensimmäiseksi sain tietää monia mielenkiintoisia asioita ajan mittaamisesta ja kalenterivuodesta. Enpä ole tullut ajatelleeksikaan, miten vaikea asia ajan määrittäminen loppujen lopuksi on. On niin itsestään selvää, että meillä on kellot ja kaikenmaailman digitaaliset ajannäyttäjät. Tutustuin myös Roger Baconiin, mieheen, joka itsepäisesti halusi kalenterin muutettavan oikeanlaiseksi. Hän oli jotenkin huomannut virheen ajanmittaamisessa ja vaati jopa henkensä ja terveytensä uhalla korjausta. Miesparka vietti vuosia vankilassa ja hänen asiansa painettiin villasella, kunnes hänen ajatuksensa vuosisatoja myöhemmin vihdoin huomattiin hyvinkin varteenotettaviksi ja uudenaikaisiksi. Bacon syntyi ja kuoli 1200-luvulla. Kolme sataa vuotta myöhemmin vihdoin Baconin ajatukset huomattiin ja otettiin huomioon ja kalenteria alettiin rukata uuteen uskoon.

Jos siltä tuntuu, niin kirjoitan Duncanin kirjasta lisää, jahka luen eteenpäin.

1 kommentti:

  1. Kirjoita vaan, kiitos. Aika on aina aika miälenkiintoista.

    VastaaPoista

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.



Et voi olla anonyymi, käytä vaikka nimimerkkiä!

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.